تبلیغات
خطه ی سرسبز گیلان رانکوه (املش) - خوراك مردم املش
چهارشنبه 9 تیر 1389

خوراك مردم املش

   گردآوری از: Hamidreza Sh    مطلب از طبقه:گیلان شناسی ،املش ،غذا های گیلانی ،

خوراك مردم املش

 

غذای اصلی مردم املش همانند اكثر مردم شرق گیلان برنج ، ماهی ، مرغ و انواع حبوبات و سبزیجات است .

غذای مشترك اكثر مردم این شهر ، پلو ،گوشت ، ماهی، تخمرغ ، ماست ،نان و انواع طیور و سبزیهای گوناگون می بشد.

نانهایی كه در املش پخت می شود انواع دارد از قبیل لواش ، بربری (قلاچ) ، سنگگ، نان خرفه ، نان برنجی ، كماچ و كلن   (بیشتر درییلاقات).

برنج بیشتر به صورت كته مصرف می شود كه همراه با آن خورشت های متنوعی پخته می شود و سر سفره بیشتر از برنج ، خورشت مصرف می شود. در املش مطابق با فصل غذاهای مردم تغییر می كند. مثلاً در فصل بهار و تابستان كه فصل شكوفائی طبیعت است بیشتر از غذاهائی كه با سبزیها و صیفی جات گوناگون و غلات و بقولات و گوشت درست می شود استفاده می كنند و ر فصل پائیز و زمستان بیشتر غذاها حاوی مرغ و ماهی و گوشت می باشد.

غذاهای محلی املش به دو دسته عمده تقسیم می شود.

1- غذاهای بدون گوشت

باقلا قاتوق: غذائی است كه لوبیای پوست كنده و روغن و سیر و تخمرغ و نمك و فلفل و زردچوبه و شوید پخته می شود.

سبزی كوكو: سبزی را خرد كرده با تخمرغ و ادویه به هم می زنند و در تابه سرخ می كنند.

پنیر برشته :غذایی است كه با سرخ كردن پنیر تازه در روغن و تخمرغ و شوید درست می شود.

میرزا قاسمی: بادمجان را روی آتش كبابی می كنند و پوست آن را جدا می سازند . بعد آنها را له كرده و با سیر خرد شده سرخ می كنند و فلفل و نمك و زردچوبه بدان اضافه كرده، گوجه و تخمرغ را بدان می افزایند.

ورقه بادمجان : بادمجان را پوست كنده و به صورت حلقه،حلقه می برند و با روغن خوب سرخ می كنند و تخمرغ بدان می افزایند.

كال كباب: بادمجان كبابی را له كرده و با آب انارترش مخلوط می كنند و سیر خرد شده را بدان می افزایند به همراه نمك قدری سبزی معطر را نیز مخلوط می كنند.

خوراك لوبیا: لوبیا چیتی را با پیاز و گوجه فرنگی و نمك می پزند و به همراه روغن زیتون و آبلیمو صرف می كنند.

آش:

انواع آش در این منطقه پخته می شود از قبیل آش ترش ، آش كشك ، آش رشته و... كه بیشتر در ایام ماه مبارك رمضان و در ایام سوگواری به نیت نذری در بسیاری از منازل املش پخته می شود.

بورانی: لبوی پخته را حلقه ای یا ورقه ای می برند و روی آن یك لایه ماست همراه سیر خرد شده می ریزند.

سیر قورمه : برگ سیر تازه را قدری تف می دهند و آب در آن می ریزند و آبغوره و ادویه و تخمرغ بدان می افزایند.

زیتون پرورده : زیتون را همراه مغز گردوی سائیده وآب انار و قدری سیر وسبزی معطر عمل می آورند.

انار پته : كشمش سیاه را یك الی دو روز در آب می خسیانند وپس از آب كشیدن ، بهمراه هل دانه، مغز گردوی سائیده در روغن سرخ كرده ، تخمرغ زده و با ماست میل می شود.

2- غذاهای با گوشت

بادكوبه ای : مرغ را آب پز می كنند، همراه با پیاز پخته و رب گوجه ، چنگ می زنند. تخمرغ را همراه با آب رب گوجه همزده، بهمراه فلفل،زردچوبه ، دارچین و مقداری آب و جوش شیرین مخلوط می كنند و مانند كوكو در تابه در روغن سرخ می كنند و برش داده سر سفره می گذارند.

كاتیلیت: گوشت چرخ كرده را با  آرد نخود و یا آرد گندم و سیب زمینی و ادویه جات و تخمرغ مخلوط و تكه های كوچكی از آن را در كف دست پهن می كنند و در روغن سرخ می كنند. آنگاه در ظرفی می ریزند و آب رب گوجه و آبلیمو و نمك و فلفل بدان می افزایند وسپس خلال سیب زمینی سرخ كرده را بدان می ریزند.

شامی : گوشت را به همراه لپه و پیاز و سیب زمینی  می پزند بعد چرخ می كنند و در اندازه های مناسب ( شبیه كلوچه )" در روغن سرخ می كنند.

واویج: تكه های خرد شده دل و جگر یا فقط گوشت گسفند و یا گاو را با پیاز و زردچوبه و گوجه فرنگی و یا رب گوجه را در روغن سرخ می كنند ، داخل آن تخمرغ می زنند

ماهی دبیج:ماهی سفید را طوقه،طوقه ( حلقه، حلقه) كرده و در روغن سرخ می كنند.

گرد بیج:ماهی را شكم زده و داخل آنرا پاك كرده ، مغز گردوی سائیده ، كشمش و رب انار را در شكمش پر می كنند و درمیان تنور نانوائی و اخیراً در فر اجاق گاز یا مایكروفر می گذارند تا سوخاری (گریل) شود .

ماهی ملاته : ماهی را در روغن تفت می دهند بعد رویش رب انار و آبلیمو و مغز گردوی سائیده می ریزند و می گذارند با آب با حرارت ملایم بپزد، ماهی ملاته یكی از خوشمزه ترین غذای مردم املش بشمار می رود و برای عزیزترین مهمان خود این غذا را تهیه می نمایند.

كولی: كولی یا كولمه را روی آتش می گذارند و پوستش(فلس) را می كنند ، آنگاه در روغن  ماهی تابه  ( كولی بیج) سر خ می كنند.

سبزی قلیه : سبزی سرخ شده محلی و گوشت و لوبیا و پیلز را می گذارند بپزد و ادویه و آبغوره یا آب نارنج بدان می افزایند.

ترش تره : انواع سبزی های محلی را با مرغ و آبغوره و لپه و نمك و فلفل را می گذارند بپزد در آخر تخمرغ بدان می افزایند.

آلومسما: گوشت قطعه قطعه شده را می پزند و پیاز سرخ شده و آلو و قیسی سرخ شده و ادویه بدان می افزاینده.

چغرتمه : مرغ پخته شده را ریز ریز می كنند و پیاز سرخ شده را بدان می افزایند و در تابه قرار می دهند و رویش تخمرغ بهمراه ادویه می ریزند و می گذازند روی آتش خوب پخته و سرخ شود.

قیمه : گوشت چرخ كرده یا تكه تكه شده را با لپه و پیاز و سیب زمینی و لیموعمانی (لیموترش) و گوجه فرنگی و ادویه تف می دهند و می پزند.

سبزی قورمه: سبزی ( جعفری) خرد شده را با گوشت و روغن و اغلب با لوبیا قرمز و كمتر با لوبیا چشم بلبلی و آبغوره یا آب نارنج می پزند.

برای اطلاع از نحوه پخت به اینجا مراجعه شود: http://ranekouh.mihanblog.com/post/category/12


برچسب ها: شمال ، گیلان ، عکس شمال ، ییلاقات شمال ، مناظر شمال ، ییلاقات گیلان ،